Nationale Scheikundeolympiade 2021

Poster

De Nationale Scheikundeolympiade is een wedstrijd voor leerlingen van het vwo en het havo. De scheikundeolympiade is voor alle meisjes en jongens die het leuk vinden met scheikunde zowel theoretisch als praktisch bezig te zijn. Leerlingen uit 5-vwo kunnen de opgedane ervaring het volgend jaar weer gebruiken, voor 6-vwo is het een goede examenvoorbereiding. Zit je in klas 4, dan mag je natuurlijk ook meedoen. Wil je ook meedoen, vraag dan je docent om je aan te melden op deze website.

Je kunt je voorbereiden met de oefenopgaven die je docent voor je aanvraagt; ze zijn ook online beschikbaar. Je kunt de opgaven zelfstandig maken of in groepjes; misschien wil je leraar ook wel meehelpen.

BASF

Verloop van de Olympiade

De 1e ronde wordt tussen 11 januari en 12 februari gehouden. Deze theorietoets vindt plaats op school en duurt 2 uur. De school met de meeste leerlingen bij de top-50% wint een TI-Nspire CX grafische rekenmachine met softwarepakket en sensoren. De beste ca. 120 leerlingen van 6 vwo én 5 vwo/5 havo gaan door naar de 2e ronde en krijgen nieuw oefenmateriaal. Op 13 maart biedt de Rijksuniversiteit Groningen vrijblijvend extra trainingsmogelijkheden aan.

De 2e ronde wordt tussen 22 en 26 maart gehouden, op school, en duurt 3 uur. De toets is gebaseerd op de stof uit het (basis)theorieboek dat digitaal wordt toegezonden, en dient ter selectie van de beste 20 kandidaten. Hierbij zijn maximaal 5 kandidaten uit 5 vwo/5 havo die minstens 70% van de hoogste score behaald hebben.

De Nationale Scheikundeolympiade 2021 vindt plaats van woensdag 2 t/m woensdag 9 juni en wordt georganiseerd door BASF in De Meern. Deze intensieve voorbereidingsweek (theorie en praktijk) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktisch examen. De beste vier deelnemers vormen het Nederlandse team voor de Internationale Chemie Olympiade. Daartoe krijgen zij eerst nog 3 trainingsdagen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat kost het?

Aan de deelname aan de Nationale Scheikunde en Internationale Chemie Olympiade zijn voor de kandidaten geen kosten verbonden (uitgezonderd binnenlandse reizen).

Nationale Scheikundeolympiade 2020

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 3426 leerlingen van 168 scholen meegedaan, waarvan ca. 19,5% uit 4/5-HAVO/VWO en 49% meisjes. Onder de deelnemers zijn 10 bioscoopbonnen verloot.

De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven; maar liefst 73 leerlingen van dhr. Groeneveld eindigden bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan mw. I. Neijenhuis van het Almende College in Silvolde.

Vanwege de coronabeperkingen werd de 2e voorronde afgeblazen; de Nationale Scheikundeolympiade 2020 werd gehouden als online training met een theoretisch examen op 9 juni. De winnaars zijn:

 1. Laurens Smulders
 2. Pascal Otjens
 3. Valentijn Tromp
 4. Casper Tops
Universiteit Maastricht

DSM Geleen

Nationale Scheikundeolympiade 2019

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 3333 leerlingen van 172 scholen meegedaan, waarvan ca. 25% uit 4/5-HAVO/VWO en 48% meisjes. Onder de deelnemers zijn 10 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven; maar liefst 74 leerlingen van dhr. Groeneveld eindigden bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan dhr. A. Dijksman van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

De Nationale Scheikundeolympiade 2019 werd gehouden van 31 mei t/m 7 juni bij Avebe in Groningen. De winnaars zijn:

Avebe
 1. Anna Reinhold
 2. Laurens Smulders
 3. Nena Slaats
 4. Berjan Stouwie
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2018

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 3964 leerlingen van 189 scholen meegedaan, waarvan ca. 28% uit 4/5-HAVO/VWO en 47% meisjes. Onder de deelnemers zijn 10 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het RSG Pantarijn in Wageningen; maar liefst 77 leerlingen van dhr. ter Horst eindigden bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan mevr. M. Kant van het Cambium College in Zaltbommel.

De Nationale Scheikundeolympiade 2018 werd gehouden van 7 t/m 14 juni bij Royal Cosun te Dinteloord. De winnaars zijn:

Cosun
 1. Sietse Dijt
 2. Mees Hendriks
 3. Daan Hoogers
 4. Marieke Visscher
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2017

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 3793 leerlingen van 185 scholen meegedaan, waarvan ca. 29% uit 4/5-HAVO/VWO en 45% meisjes. Onder de deelnemers zijn 10 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven; maar liefst 84 leerlingen van dhr. Groeneveld eindigden bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan mevr. H.J.M. Heuker of Hoek van het Carmel College Salland in Raalte.

De Nationale Scheikundeolympiade 2017 werd gehouden van 8 t/m 15 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen. De winnaars zijn:

Rijksniversiteit Groningen
 1. Helen Zegelaar
 2. Daniil Soloviev
 3. Sietse Dijt (5 vwo)
 4. Jim Wittebol
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2016

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 4553 leerlingen van 217 scholen meegedaan, waarvan ca. 23% uit 5-VWO en 45% meisjes. Onder de deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven; maar liefst 34 leerlingen van dhr. Groeneveld eindigden bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan dhr. Eulenpesch van het Stedelijk Gymnasium in Breda.

De Nationale Scheikundeolympiade 2016 werd gehouden van 8 t/m 15 juni aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De winnaars zijn:

Radboud Universiteit Nijmegen
 1. Geert Schulpen
 2. Andy Sardjan
 3. Jard Mattens
 4. Marijn Jonker
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2015

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 4582 leerlingen van 225 scholen meegedaan, waarvan ca. 25% uit 5-VWO en 47% meisjes. Onder de deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Leiden. Van deze school eindigden maar liefst 21 leerlingen bij de top-50% van de 1e voorronde. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan Calvijn het Groene Hart in Barendrecht.

De Nationale Scheikundeolympiade 2015 werd gehouden van 3 t/m 10 juni bij Yara te Sluiskil. De winnaars zijn:

Yara
 1. Ruben La
 2. Joris Gerlagh
 3. Geert Schulpen
 4. Marit Fiechter
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2014

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 4090 leerlingen van 208 scholen meegedaan, waarvan 43% meisjes en 27% niet uit 6-VWO. Onder de deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door De Pantarijn in Wageningen die maar liefst 37 leerlingen bij de top-50% van de 1e voorronde had. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan de Nehalennia SSG te Middelburg.

De Nationale Scheikundeolympiade 2014 vond plaats van vrijdag 30 mei t/m vrijdag 6 juni en werd georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam. De winnaars zijn:

UvA
 1. Ymro Hoogendoorn
 2. Manoy Trip
 3. Maarten Sijm
 4. Mike Pols
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2013

Aan de eerste voorronde hebben in totaal 3307 leerlingen van 169 scholen meegedaan, waarvan ca 24% uit 5-VWO en 42% meisjes. Onder de deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-Nspire met temperatuursensor, is gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Leiden die maar liefst 32 leerlingen bij de top-50% had. Daarnaast is een TI-Nspire rekenmachine verloot aan de Augustianum Scholengemeenschap Eindhoven.

De Nationale Scheikundeolympiade 2013 vond plaats van woensdag 5 t/m woensdag 12 juni en werd georganiseerd door SABIC in Sittard/Geleen. De winnaars zijn:

SABIC
 1. Han Mertens
 2. Ronen Brilleslijper
 3. Christian Böhmer
 4. Ymro Hoogendoorn
NSO fotos
Foto's NSO (3.39 MB)
Groepsfoto