Nationale Scheikundeolympiade 2012

Dit jaar deden 2480 leerlingen van 169 scholen mee aan de 1e voorronde (20% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 32% meisjes). Onder de deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-84+ met meetsensor, is wederom gewonnen door het Lorentz Casimir College in Eindhoven, vanwaar maar liefst 17 leerlingen bij de top-50% eindigden onder leiding van hun docent M. Groeneveld. Daarnaast is een TI-nspire rekenmachine verloot aan dhr. A. Jelsma van het Bonhoeffer College in Castricum.

De Nationale Scheikundeolympiade 2012 vond plaats van donderdag 7 t/m donderdag 14 juni en werd georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven. De winnaars zijn:

TU Eindhoven
 1. Daan van de Weem
 2. Ivo Slegers
 3. Jorrit Hortensius
 4. Jeroen Eijkens
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2011

Dit jaar deden 1872 leerlingen van 141 scholen mee aan de 1e voorronde (20% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 40% meisjes). Onder de 363 deelnemers met tenminste 50% van de hoogste score zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Scholenprijs, een grafische rekenmachine TI-84+ met meetsensor, is gewonnen door het Lorentz Casimir College in Eindhoven, vanwaar maar liefst 14 leerlingen bij de top-50% eindigden onder leiding van hun docent M. Groeneveld.

De Nationale Scheikundeolympiade 2011 vond plaats van vrijdag 3 t/m vrijdag 10 juni en werd georganiseerd door AkzoNobel in Sassenheim. De winnaars zijn:

AkzoNobel
 1. Jacob van Hengst
 2. Daan van de Weem
 3. Huaiping Yuan
 4. Elmar Bijlsma

Bekijk hieronder de prijsuitreiking en video's van drie wedstrijddagen.

Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2010

Dit jaar deden 2009 leerlingen mee van 146 scholen! (26% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 42% meisjes). Onder de beste 466 deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Nationale Scheikundeolympiade 2010 vond plaats van donderdag 3 t/m donderdag 10 juni en werd georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. De winnaars zijn:

VU Amsterdam
 1. Alex Blokhuis
 2. Istvan Kleijn
 3. Anatoliy Babic
 4. Manuel van Rijn
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2009

Dit jaar deden 1684 leerlingen mee van 142 scholen! (26% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 41% meisjes). Onder de beste 591 deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot. De Nationale Scheikundeolympiade 2009 vond plaats van woensdag 4 t/m woensdag 11 juni en werd georganiseerd door Shell in Amsterdam. De winnaars zijn:

Shell
 1. Bas Koenders
 2. Tim Evers
 3. Lianne Jansen
 4. Alex Blokhuis
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2008

Dit jaar deden 1228 leerlingen mee van 132 scholen! (29% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 33% meisjes). Onder de beste 278 deelnemers zijn 20 bioscoopbonnen verloot.

De Nationale Scheikundeolympiade 2008 vond plaats van woensdag 4 t/m woensdag 11 juni en werd georganiseerd door de Universiteit Utrecht. De winnaars zijn:

UU
 1. Bas van Genabeek (gaat niet mee naar Boedapest)
 2. Jasper Landman
 3. Cees de Boer
 4. Niels Kouwenhoven
 5. Annelies van Vuren (gaat niet mee naar Boedapest)
 6. Tim Evers
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2007

Dit jaar waren er 1202 deelnemers van 128 scholen! (26% uit 5-vwo/4-vwo/5-havo, 34% meisjes) Iedereen met een score van 46 punten of meer ontving een oorkonde; onder hen zijn 20 bioscoopbonnen verloot. Met 24 leerlingen bij de top-50% heeft het Gemeentelijk Gymnasium in Breda de scholenprijs gewonnen: een grafische rekenmachine TI-84+.

GE Plastics in Bergen op Zoom trad dit jaar op als gastheer en organisator van de 28e Nationale Scheikundeolympiade. Deze vond plaats van 6 t/m 13 juni. De winnaars zijn:

GE Plastics
 1. Raoul Rosenthal
 2. Mathijs de Jong
 3. Bas van Genabeek (gaat niet mee naar Moskou)
 4. Christiaan Douma
 5. Sijia Chen
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2006

Via twee voorrondes hebben twintig middelbare scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Onder de beste 50% van de deelnemers aan ronde 1 zijn 20 bioscoopbonnen verloot.

De Universiteit Twente trad dit jaar op als gastheer en organisator van de 27e Nationale Scheikundeolympiade. Deze vond plaats van 7 t/m 14 juni. De winnaars zijn:

UT
 1. Casper van der Wel
 2. Geert Fokkertsma
 3. Freddy Rabouw (gaat niet mee naar Gyeongsan)
 4. Jan Willem Wennemars
 5. Rianne Lous
Groepsfoto

Nationale Scheikundeolympiade 2005

Via twee voorrondes hebben twintig middelbare scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Onder de beste 50% van de deelnemers aan ronde 1 zijn 20 bioscoopbonnen verloot.

DSM Geleen trad dit jaar op als gastheer en organisator van de 26e Nationale Scheikundeolympiade. Deze vond plaats van 9 tot en met 16 juni. De winnaars zijn:

DSM
 1. Geert Folkertsma
 2. Jarno van Roosmalen
 3. John-Alan Pascoe
 4. Casper van der Wel (gaat niet mee naar Taiwan)
 5. Maarten Beerepoot
Groepsfoto

Mening van een deelnemer

Ik deed mee aan de eerste ronde van de scheikunde olympiade omdat ik dat zag als een goede voorbereiding voor mijn eindexamen. Tot mijn verbazing bleek dat ik eerste was geworden. Ik maakte dus een goede kans om naar de Nationale Scheikundeolympiade te mogen. Nadat het examen (de tweede ronde) was nagekeken, bleek dat ik nog steeds eerste stond en dus inderdaad mee mocht doen aan de Nationale Scheikundeolympiade bij DSM in Geleen.
Dit was een prima week. Het was een gezellige groep en we hebben veel leuke dingen gedaan zoals steppen en boogschieten in Maastricht, lasergunnen in Valkenburg met een bezoek aan een mijn. Uiteraard moest er ook hard aan scheikunde gewerkt worden. We hebben veel college gehad over moeilijke scheikundige stof. Aan het eind van de week moesten we nog een theoretisch en een praktisch examen maken. Toen tijdens de prijsuitreiking bleek dat ik derde was geworden, wat ik niet had verwacht, was ik hartstikke blij. Ik mocht mee naar Taipei.
Dit was zelfs nog leuker. De examens waren heel moeilijk en zwaar. De rest van de tijd was alleen maar tof. Ik heb heel veel gezien en mensen leren kennen van over heel de wereld. Dus doe mee! Je weet maar nooit waar het schip strandt. Misschien ga jij volgend jaar wel naar Gyeongsan!

Nationale Scheikundeolympiade 2004

Wageningen Universiteit

De 25e Nationale Scheikundeolympiade werd van 10 tot en met 17 juni 2004 gehouden aan de Wageningen Universiteit.

Groepsfoto

Wageningen Universiteit

Mening van een deelnemer

Zonder al te hoge verwachtingen deed ik mee aan de voorronde van de Scheikundeolympiade. Na de tweede ronde bleek ik hoger te zijn geëindigd dan ik had verwacht en ik mocht als één van de beste twintig van het land deelnemen aan de Nationale Scheikundeolympiade aan Universiteit Wageningen. Deze duurde een week, waarin ons niet alleen zoveel mogelijk werd geleerd, maar waarin we vooral ontzettend veel lol hebben gehad. Vooral het sportieve weekend was een succes. Aan het eind van de week vonden de toetsen plaats, theorie en practicum, gevolgd door de prijsuitreiking. Ik was helemaal door het dolle heen toen ik hoorde dat ik, na zo'n leuke week te hebben gehad, ook nog bij de beste vier deelnemers was geëindigd en dus mee mocht naar de Internationale Chemie Olympiade in Kiel (Duitsland). Dit is voor mij een onvergetelijke ervaring geworden. Soms was het zwaar (tijdens de toetsen), maar het grootste gedeelte van de tijd was het gewoon geweldig. Ik heb veel gezien en heel veel mensen van over de hele wereld leren kennen, iets waar ik een half jaar eerder alleen nog maar van droomde. Misschien komt jouw droom ook wel uit, dus doe mee!!